Dat comfortabele vangnet van oude gewoontes - Zuid-Afrika

Gepubliceerd op 28 oktober 2019 om 19:03

Daar loop ik dan, heerlijk in de Spaanse warmte terwijl thuis de herfst begonnen is. Onwillekeurig denk ik terug aan Zuid-Afrika, waar ik ben opgegroeid.

Mijn Afrikaanse jeugd duikt niet alleen op als ik in de zon loop, maar ook als ik moe ben of gehaast. Dat wil zeggen: de Afrikaanse taal. Het komt dan regelmatig voor dat mensen me even niet-begrijpend aankijken, omdat ik opeens mijn grammatica omdraai of Afrikaanse woorden of uitdrukkingen gebruik. Vaak duurt het even voordat ik me realiseer wat er gebeurt.

 

Ook maar een mens

Mijn eerste taal was Afrikaans en daarna kwam het Engels. Pas jaren later heb ik Nederlands geleerd. Op momenten dat ik even wat minder geconcentreerd ben, grijp ik terug op wat voor mij vertrouwd voelt. Mijn klanten vinden het niet erg als ik even terugval in dat comfortabele vangnet van oude gewoontes. Gelukkig niet. Ze vinden het vooral grappig. En ik heb mezelf aangeleerd dat ik er open over communiceer en mij er niet voor hoef te schamen. Het bewijst alleen maar dat ik ook maar een mens ben.

 

Grenzen

Iedere ondernemer is gewoon een mens. Worstelt met zijn eigen onzekerheden en heeft ook zijn grenzen. Natuurlijk is ondernemerschap supercool. Je hebt alle vrijheid om jouw bedrijf helemaal naar eigen wens in te richten. Om je eigen visie te ontwikkelen en uit te dragen. Maar laten we eerlijk zijn: soms kan het ook heel vermoeiend zijn.

 

Durf delegeren

Al die verantwoordelijkheden en belangen die horen bij het ondernemerschap slurpen energie. Soms weet je van voren niet dat je van achteren leeft. Herken je dat? Bedenk dan welke taken en verantwoordelijkheden je zou willen delegeren naar iemand anders. Naar een medewerker die je blindelings vertrouwt. Of naar een virtual assistant – zoals ikzelf!

 

Het is belangrijk af en toe bewust stil te staan bij de vraag of je alles wat je doet ook zélf zou moeten doen. En actie te ondernemen, zodat je niet over je grenzen heen gaat en opbrandt. Of fouten maakt waar je later spijt van hebt.

 

Bijtanken

Het moment dat ik me realiseer dat ik Afrikaans ga praten, heeft voor mij een signaalfunctie. Het betekent dat ik even een stapje terug moet doen. Terwijl juist dan veel werk op me wacht, toch even rust nemen en bijtanken. Tijd nemen voor mezelf, ontspannen, zelfreflectie toepassen en plannen maken voor mijn bedrijf: hoe kan ik het slimmer aanpakken? Dat punt bereik ik hiermee. Zo maak ik bewust tijd voor mijzelf.

 

Nijlpaard

Dat is belangrijk, want wat dat Afrikaans praten van mij betreft: Dis net die oortjies van die seekoei. Oftewel: het is nog maar het topje van de ijsberg.

Onder dat topje zit namelijk een persoon waarvoor goed gezorgd moet worden: dat ben ik zelf!

 

En hoe zit dat bij jou?

Wat is voor jou een teken dat je even gas terug moet nemen?

En luister je dan ook naar jezelf?

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.